Nie byłabym sobą gdybym nie nakombinowała, mięso mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem papryki,warstwa młodej kapusty z cebulką i pokrywka z białej kiełbasy tworzą pyszną pieczeń mięsną na wiosenny obiad, polecam!
50 min
Składniki:
60 dag mięsa mielonego
35 dag kapusty (ćwiartka )
4 białe kiełbaski
3 jajka
1 mała czerstwa kajzerka
2 łyżki oleju
2 cebule
1 papryka
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy śródziemnomorskiej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Pieczeń mięsna z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy drobno, szklimy na oleju razem z posiekaną jedną cebulką, odstawiamy do wystygnięcia.
2.Mięso mielone wyrabiamy z jajkami , namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą kajzerką , dodajemy do masy pokrojoną drobno paprykę oraz jedną cebulkę, doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą śródziemnomorską.Dodajemy koncentrat oraz musztardę dobrze mieszamy.
3.Połowę masy mięsnej ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym o wym 24 cm /14 cm w środek ułożyć warstwę uduszonej kapustki z cebulą, przykryć pozostałą masą mięsną.
4.Na wierzchu układamy plasterki pokrojonej białej kiełbasy,można oprószyć dodatkowo ziołami śródziemnomorskimi do smaku, wkładamy pieczeń do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 45 minut.
Smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Komentarze