Pieczeń mielona

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować i robię to ponoć smacznie. Chwali mnie nie tylko moja rodzina. Ta pieczeń zyskała również uznanie koleżanek z pracy.

Składniki:

  • ● 1,75 kg łopatki wieprzowej
    ● 2 duże cebule
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● pieprz
    ● 4-6 łyżek przyprawy do mięs
    ● trochę bułki tartej
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń mielona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i mielimy.
    Cebulę ścieramy na tarce. Wbijamy
    jajka i doprawiamy, a następnie
    wszystko dokładnie
    mieszamy. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Konsystencja
    powinna być jak na kotlety
    mielone.
  • 2. Formujemy 2 wałki i wkładamy
    do foremek wyłożonych
    natłuszczoną folią aluminiową.
    Pieczemy pod przykryciem
    w temperaturze 180 °C.
  • 3. Po godzinie zdejmujemy folię
    i pieczemy, aż wierzch się
    zrumieni (ok. 15-20 min).

Porady

Pieczeń kroimy dopiero po wystygnięciu. Nadaje się na zimno do chleba i na ciepło, polana dowolnym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować