Coraz częściej zastępuje typowo mięsne dania zdrowszymi, bardziej wegetariańskimi potrawami. Taka pieczeń smakuje wszystkim domownikom i błyskawicznie znika z talerzy.
40 min
Składniki:
ok. Szklanka kaszy jaglanej
20 dag chudej szynki drobiowej
Cebula
2 ząbki czosnku
Mała Papryka czerwona
Po 2 łyżki natki pietruszki i selera naciowego
4 jajka
3 łyżki roztopionego masła
Sól
Pieprz
Pieczeń jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szynkę pokrój. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę..
Jajka zmiksuj z masłem ; następnie połącz z kaszą, szynką i warzywami. Dopraw solą i pieprzem. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy o wymiarach około 10 na 25cm. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu pokrój na plastry. Podawaj jako przystawka albo wegetariańskie danie obiadowe z sałatką i ziemniaczanym puree.
Komentarze