Pieczeń drobiowa

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z zawodu jestem fizjoterapeutką, bardzo lubię gotować. Jako młoda mężatka mam dla kogo przygotowywać nowe, ciekawe potrawy.

Składniki:

  • 1 kg surowego mięsa drobiowego bez skóry
    10 dag szynki konserwowej
    2 jajka
    200 ml 30-proc. śmietany
    1 puszka zielonego groszku
    opakowanie sosu pieczeniowego ze śliwką
    2 łyżki oleju
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy z jajkami i śmietaną, doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem.
  • Pieczeń drobiowa 2. Szynkę kroimy w paseczki, groszek osączamy z zalewy i dodajemy do mięsa.
  • 3. Masę mięsną dzielimy na dwie części i formujemy jednakowe wałki. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
  • 4. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C. Pieczemy 40-45 minut. Pieczeń podajemy na ciepło, polaną sosem pieczeniowym
    ze śliwką przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. Takie mięso dobrze też smakuje na zimno z pieczywem.

Porady

● Szynkę z powodzeniem można zastąpić paskami chudego boczku. ● Zamiast groszku do pieczeni można dodać oliwki bez pestek. ● Jeśli przed pieczeniem mięso posypiemy bułką tartą, skórka będzie bardziej chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować