Tak niewiele potrzeba, by pospolitą pieczeń zamienić w wykwintne danie. Tym razem wystarczył dodatek rozmarynu, suszonych pomidorów i nasze mięso nabrało śródziemnomorskiego aromatu!
Składniki:
Składniki:
• 1, 5 kg cielęciny,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• 4 gałązki rozmarynu,
• olej do przysmażenia,
• 5 średniej wielkości cebul,
• ¾ szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
• ok 0,5 szklanki bulionu mięsnego,
• 6-7 połówek suszonych pomidorów z oleju
Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obwiązujemy nicią, by nadać pieczeni ładny kształt. Pod nić wsuwamy świeże gałązki rozmarynu. Całość dokładnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
2.W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia.
3.Na około 20 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ją i układamy wokół niej suszone pomidory. Ponownie wkładamy do piekarnika.
Gotową wyciągamy, zdejmujemy nici, porcjujemy na plastry i podajemy!
4.Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i przekrawamy na ćwiartki.
Na oleju spod pieczeni rumienimy cząstki cebuli. Zrumienione układamy wokół pieczeni. Całość podlewamy winem oraz bulionem. Pieczeń wstawiamy na około 1,5 godzimy do piekarnika (180°C).
Komentarze