Pieczeń cielęca z pomarańczą

0 (0 ocen)

Pieczeń serwuje z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżej kapusty. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, jedynie czas pieczenia i oczekiwania na mięsko się dłuży:). Polecam na pyszny, świąteczny obiad!

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,2 kg cielęciny,
    • 2 pomarańcze,
    • 3 ząbki czosnku,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • majeranek,
    • cynamon,
    • ok 10 goździków,
    • łyżka miodu,
    • ok 0,5 szklanki białego wina,
    • olej do posmarowania,
    • natka pietruszki oraz pomarańcza do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń cielęca z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawiony płat 1. Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy by powstał nam zgrabny płat. Czosnek obieramy. Przeciśniętym przez praskę nacieramy mięso. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
    Mięso odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki.
  • nałożenie pomarańczy 2. Po tym czasie pomarańczę myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Pokrojone układamy na rozłożonym mięsie. Plasterki oprószamy cynamonem.
  • uformowana pieczeń 3. Całość zawijamy i obwiązujemy nicią formując zgrabną pieczeń.
  • przed pieczeniem 4. Cielęcinę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy miodem oraz olejem. Oprószamy przyprawami. Wokół mięsa układamy pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Dodajemy goździki.
    Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. W trakcie pieczenia skrapiamy ją winem oraz wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować