Pieczeń serwuje z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżej kapusty. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, jedynie czas pieczenia i oczekiwania na mięsko się dłuży:). Polecam na pyszny, świąteczny obiad!
Składniki:
Składniki:
• 1,2 kg cielęciny,
• 2 pomarańcze,
• 3 ząbki czosnku,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• majeranek,
• cynamon,
• ok 10 goździków,
• łyżka miodu,
• ok 0,5 szklanki białego wina,
• olej do posmarowania,
• natka pietruszki oraz pomarańcza do dekoracji
Pieczeń cielęca z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacinamy by powstał nam zgrabny płat. Czosnek obieramy. Przeciśniętym przez praskę nacieramy mięso. Całość oprószamy majerankiem, świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
Mięso odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki.
2.Po tym czasie pomarańczę myjemy, sparzamy i kroimy w plastry. Pokrojone układamy na rozłożonym mięsie. Plasterki oprószamy cynamonem.
3.Całość zawijamy i obwiązujemy nicią formując zgrabną pieczeń.
4.Cielęcinę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy miodem oraz olejem. Oprószamy przyprawami. Wokół mięsa układamy pokrojoną w ćwiartki pomarańczę. Dodajemy goździki.
Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1,5 godzimy w 180°C. W trakcie pieczenia skrapiamy ją winem oraz wytworzonym sosem.
Komentarze