Pieczeń boczkowa

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię gotować i piec dla mojej rodziny. W kuchni często eksperymentuję. Pieczeń jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Lubią ją moi synowie.

Składniki:

  • ● ok. 1,2 kg chudego surowego boczku
    ● 1 papryka
    ● 1 pęczek natki pietruszki
    ● 1 szklanka mleka
    ● 1 ząbek czosnku
    ● 1 średnia cebula
    ● 2 łyżki vegety
    ● 1 łyżka przyprawy do mięs
    ● sól
    ● pieprz
    ● majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń boczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kawałki
    i mielimy (może być przez duże
    oczka). Przez maszynkę przepuszczamy
    również czosnek i cebulę. Z papryki usuwamy
    gniazdo nasienne, miąższ
    myjemy, osuszamy i kroimy
    w niezbyt drobną kostkę. Natkę
    pietruszki myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i siekamy.
    Do mięsa dodajemy paprykę,
    natkę pietruszki, przyprawy
    i mleko. Całość dokładnie
    mieszamy i wyrabiamy. Doprawiamy
    solą, pieprzem i majerankiem.
  • Pieczeń boczkowa 2. Masę mięsną wkładamy do
    foremki wyłożonej folią aluminiową
    lub bezpośrednio do alumioniowych
    foremek jednorazowych.
    Pieczemy godzinę
    w piekarniku nagrzanym do
    temp. 180-200 °C. Podajemy
    na zimno jako przystawkę.

Porady

● Smak pieczeni można wzbogacić, dodając do farszu kilka pokrojonych pieczarek. ● Pieczeń można także podgrzać i podać jako danie z ziemniakami lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować