1.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć mięso. Łopatkę posypać przyprawami, natrzeć. Posmarować musztardą. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć łopatkę. Na mięso dać trochę masła oraz rozmaryn. Włożyć do piekarnika, piec w temp. 180*C, pod przykryciem. Gdy masło się roztopi wlać wino, podpiec ok 15 min i wlać bulion. Piec ok 40 min podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
3.Jeśli łopatkę podajemy na obiad to robimy sos. Mięso wyciągamy, przykrywamy aby nam nie wystygło. Sos powstały z pieczenia wlewamy do garnka, dodajemy śmietanę, gotujemy aż się zredukuje, przyprawić do smaku. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, zagotować.
4.Mięso pokroić w plastry, sos przelać do sosjerki. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami i lekką surówką. Smacznego!
5.Jeśli podajemy łopatkę na zimno:
Masło musztardowe: Miękkie masło ucieramy z musztardą,pietruszką doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
6.Utarte masło, przełożyć na folię, zawinąć w rulon, włożyć do lodówki aby zastygło.
7.Łopatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem musztardowym.
Smacznego!
Komentarze