Pieczeń 2 w 1

0 (0 ocen)

Pyszna pieczeń do obiadu z aksamitnym sosem lub na zimno do chleba z pysznym masłem musztardowym.

Składniki:

  • ok. 0,7 kg łopatki
    0,5 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
    0,5 szklanki bulionu
    masło
    rozmaryn
    Do marynaty:
    3 łyżki musztardy (u mnie łagodna)
    3 ząbki czosnku
    papryka słodka
    papryka ostra
    przyprawa do wieprzowiny
    sól
    pieprz cayenne

    Na masło musztardowe:
    5 łyżek masła
    1 łyżka ulubionej musztardy
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz
    kilka kropel soku z cytryny

    Do sosu:
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka mąki
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń 2 w 1 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zamarynowanie mięsa 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć mięso. Łopatkę posypać przyprawami, natrzeć. Posmarować musztardą. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Łopatka przygotowana do pieczenia 2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć łopatkę. Na mięso dać trochę masła oraz rozmaryn. Włożyć do piekarnika, piec w temp. 180*C, pod przykryciem. Gdy masło się roztopi wlać wino, podpiec ok 15 min i wlać bulion. Piec ok 40 min podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.
  • przygotowanie sosu 3. Jeśli łopatkę podajemy na obiad to robimy sos. Mięso wyciągamy, przykrywamy aby nam nie wystygło. Sos powstały z pieczenia wlewamy do garnka, dodajemy śmietanę, gotujemy aż się zredukuje, przyprawić do smaku. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, zagotować.
  • Gotowy obiad 4. Mięso pokroić w plastry, sos przelać do sosjerki. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami i lekką surówką. Smacznego!
  • przygotowanie masła musztardowego 5. Jeśli podajemy łopatkę na zimno:
    Masło musztardowe: Miękkie masło ucieramy z musztardą,pietruszką doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Gotowe masło 6. Utarte masło, przełożyć na folię, zawinąć w rulon, włożyć do lodówki aby zastygło.
  • Smacznego! 7. Łopatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem musztardowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować