Pieczarkowy klops

0 (0 ocen)

Gdy znudzą się tradycyjne kotlety mielone, polecam pieczonego klopsa. Mięso dobre jest na ciepło do obiadu z sosem, a także na zimno na kanapki.

Składniki:

  • - 500g mięsa wieprzowo- wołowego
    - 2 jajka
    - 200 g pieczarek
    - 3 ząbki czosnku
    - 3 łyżki bułki tartej
    - pół łyżeczki kminku
    - sól, pieprz do smaku

    Forma keksówka

Pieczarkowy klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkładamy parę sztuk pieczarek na bok. Pozostałe ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni.
  • 2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy jaja, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy. Na koniec dodajemy bułkę tartą.
  • 3. Foremkę do pieczenia posmarować tłuszczem. Następnie wyłożyć do blaszki mięso. Wyrównać, i na całej długości powciskać, pozostałe całe pieczarki, Zakryć kapelusze masą mięsną.
  • 4. Foremkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 35-45 minut,
  • 5. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapki,

Komentarze

Podobne przepisy