Pieczarkowe placuszki

0 (0 ocen)

Przygotowałam je z tego, co miałam w lodówce. Doskonałe na ciepłą kolację.

Składniki:

  • jajko
    1-2 ząbki czosnku
    5 pieczarek
    kawałek białej części pora
    1-2 plastry szynki lub innej wędliny
    2 łyżki tartego sera żółtego
    kilka łyżek maki pszennej
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    wegeta
    tłuszcz do smażenia

Pieczarkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Obrane pieczarki ścieramy na tartce o dużych oczkach, pora kroimy w ćwierćplasterki o wędlinę w drobną kostkę i wraz ze startym serem dodajemy do jajka.
  • 2. Składniki przyprawiamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Masa powinna wyjść dość gęsta.
  • 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki. Podajemy z pikantnym sosem i surówkami.

Porady

Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta możemy dodać odrobinę mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy