Przygotowałam je z tego, co miałam w lodówce. Doskonałe na ciepłą kolację.
Składniki:
jajko
1-2 ząbki czosnku
5 pieczarek
kawałek białej części pora
1-2 plastry szynki lub innej wędliny
2 łyżki tartego sera żółtego
kilka łyżek maki pszennej
zioła prowansalskie
sól
pieprz
wegeta
tłuszcz do smażenia
Pieczarkowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Obrane pieczarki ścieramy na tartce o dużych oczkach, pora kroimy w ćwierćplasterki o wędlinę w drobną kostkę i wraz ze startym serem dodajemy do jajka.
2.Składniki przyprawiamy, dodajemy mąkę i mieszamy. Masa powinna wyjść dość gęsta.
3.Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki. Podajemy z pikantnym sosem i surówkami.
Porady
Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta możemy dodać odrobinę mleka.
Komentarze