Pieczarkowce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne pierożki, które przygotowuję zarówno na wigilię jak i na codzień.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 25 dag mąki
    * kostka białego sera
    * pół kostki margaryny
    * jajko
    * szczypta soli
    Farsz:
    * pół kg pieczarek
    * cebula
    * pieprz, sól
    * olej

Pieczarkowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Pieczarki obieramy wraz z cebulą. Następnie kroimy w niewielką kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i dusimy na niej pieczarki z cebula ok. 15 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. szklanką wykrajamy kółka. Nakładamy na nie po łyżeczce farszu i zlepiamy jak pierogi.
  • 4. Pierozki układamy na na tłuszczonej i posypanej bułką blasze. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy