zupa pieczarkowa z lanymi kluskami

4.49 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

delikatna i smaczna

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kawałek mięsa na rosół ( drobiowe albo wołowe )
    5-6 większych pieczarek
    3 marchewki
    kawałek selera ( korzeń )
    przyprawa kucharek
    zielona pietruszka
    mleko albo słodka śmietana

    lane kluski:
    1-2 jajka
    1-2 łyżki mąki
    sól

Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gotujemy rosół z marchewką, selerem i kucharkiem ( ok.1 godz.) tak, żeby mięso było miękkie
  • 2. marchewkę wyjmujemy z rosołu wcześniej, żeby się nie rozgotowała
  • 3. pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki - dodajemy do wywaru - gotujemy 10-15 minut
  • 4. przygotowujemy lane kluski - jajka, mąkę i sól dokładnie mieszamy widelcem, tak, żeby ciasto było lejące i gładkie ( bez grudek )
  • 5. lane kluski powoli wlewamy na gotujący się rosół
  • 6. do zupy dodajemy: mleko ( albo słodką śmietanę ) - zagotowujemy, potartą ugotowaną marchewkę, pokrojoną natkę pietruszki, obrane ugotowane mięso

Porady

Marchewkę można zetrzeć surową i dodać razem z pieczarkami do rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować