Pieczarkowa świnka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis ten jest mojego autorstwa.

  • 60 min

Składniki:

  • Mięso:
    2 polędwiczki wieprzowe
    sól, pieprz
    papryka ostra
    przyprawa uniwersalna

    Sos:
    250 dag pieczarek
    1 średnia cebula
    1 kostka grzybowa
    40 g masła
    400 ml wody
    100 ml śmietanki słodkiej 30%
    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    pieprz, sól

    Dodatki:
    250 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    masło
    cebula
    czosnek
    sól, pieprz

Pieczarkowa świnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażę pieczarki i paprykę 1. Mięso:
    Polędwiczki kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Przyprawiamy, wkładamy na 20 minut do lodówki.

    Sos:
    Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Przesmażamy na maśle. Dolewamy wodę, kostkę grzybową, gotujemy ok. 10 minut. Zagęszczamy śmietanką i mąką, doprawiamy.

    Dodatki:
    Pieczarki kroimy na plastry, paprykę w paski. Smażymy chwilę na maśle, doprawiamy czosnkiem, sola i pieprzem.

    Mięso smażymy z obu stron na rumiano, Podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu i dusimy do miękkości.
    Mięso wykładamy na talerz.Polewamy sosem, obok kładziemy dodatki. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy