Pieczarkowa na rosole

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Dziś moja kolejna propozycja na zupę z niedzielnego rosołu. Szybka smaczna i bardzo aromatyczna pieczarkowa.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 l rosołu
    300 g pieczarek
    1 cebula
    garść natki pietruszki (ja użyłam suszonej)
    1/4 szklanki śmietanki 30%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    sól i pieprz do smaku
    kilka kropli sosu sojowego ciemnego
    1 łyżka masła
    kukurydziana bagietka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Pieczarkowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski.
  • 2. Masło roztapiamy w garnku, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, liść laurowy i ziele, chwilę dusimy (uwaga pilnujemy, aby cebulka nam się nie przypaliła). Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 8 minut. Zalewamy rosołem i całość gotujemy do 10 minut. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody mieszamy ze śmietanką, hartujemy gorącą zupą. Całość wlewamy do garnka. doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, zagotowujemy posypujemy natką pietruszki.

  • 3. Bagietkę kroimy na mniejsze kromki, każdą kromeczkę umieszczamy w rozgrzanym "tosterze - opiekaczu" na 3 minuty i grzanki gotowe.

Porady

Jeżeli nie mamy "tostera" grzanki można zrobić na patelni rozpuszczając masło i każdą kromeczkę opiekać z jednej i drugiej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować