8 pieczarek
kawałek pora (wg. uznania)
2 plasterki sera topionego gouda lub emmentalera (każdy podzielony na 4 części)
ok. 20 g. chipsów paprykowych
1 jajko
jarzynka, pieprz
olej do smażenia
Pieczarki w panierce z chipsów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić i umyć. Ogonki oddzielić od kapeluszy.
Przygotowanie farszu:
Ogonki i pora pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i doprawić solą oraz jarzynką. Odstawić do przestygnięcia.
Chipsy pokruszyć na drobne kawałki. Jajko rozmącić i panierować pieczarki najpierw w jajku a potem w chipsach. Następnie napełnić je przygotowanym farszem a na wierzch położyć kawałek sera. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju.
Porady
Chipsy najlepiej pokruszyc przy użyciu tłuczka do mięsa, można użyć dowolnego smaku
Komentarze