Pieczarki pod rumianymi talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą na wpół miękkie. Wyciągamy z wody i przestudzamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni na oleju smażymy cebulę około 3 minuty, dodajemy czosnek na kolejne 2 minuty. Do tak podsmażonej cebuli z czosnkiem wrzucamy pieczarki i na małym ogniu, mieszamy co jakiś czas aż puszczą sok. Wtedy musimy je doprawić ( koncentrat, musztarda, sól, pieprz, vegeta, słodka papryka, sos sojowy). Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.
2.Tak przygotowane pieczarki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na wierz układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, posypujemy suchą pietruszką.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni aż ziemniaki się przyrumienią.
Komentarze