Pieczarki pod rumianymi talarkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Soczyste pieczarki w pysznym, gęstym sosie zapiekane pod plasterkami ziemniaków.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 500 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - musztarda jerozolimska: 1 łyżka
    - śmietana 18%: 50 mililitrów
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżka
    - pietruszka suszona: 4 szczypty
    - pieprz: 3 szczypty
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarki pod rumianymi talarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki pod ziemniaczanymi talarkami 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą na wpół miękkie. Wyciągamy z wody i przestudzamy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni na oleju smażymy cebulę około 3 minuty, dodajemy czosnek na kolejne 2 minuty. Do tak podsmażonej cebuli z czosnkiem wrzucamy pieczarki i na małym ogniu, mieszamy co jakiś czas aż puszczą sok. Wtedy musimy je doprawić ( koncentrat, musztarda, sól, pieprz, vegeta, słodka papryka, sos sojowy). Zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.
  • Pieczarki pod talarkami 2. Tak przygotowane pieczarki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na wierz układamy pokrojone w grube plastry ziemniaki, posypujemy suchą pietruszką.
    Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 190 stopni aż ziemniaki się przyrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować