• Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

    Dodane przez: lexi27

  • Pyszne, proste danie dla każdego smakosza grzybów !

  • Składniki

    15 pieczarek średniej wielkości
    1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    1 łyżeczka majeranku
    125 g tłuszczu do smażenia
    sól, pieprz do smaku

  • Sposób przygotowania

    1.
    pieczarka - krok 1

    Pieczarki myjemy i usuwamy nóżki, solimy.

    2.

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przy odrobinie tłuszczu. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z podsmażoną cebulką, wyciśniętymi ząbkami czosnku, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Mięso musi być dosyć ścisłe, więc jeśli jest zbyt luźne, dosypujemy 1-2 łyżki bułki tartej.

    3.
    pieczarka - krok 3

    Z mięsa formujemy kulki i wkładamy do poszczególnych pieczarek tak, aby jego cześć wypełniała miejsca po usuniętych nóżkach, a reszta oblepiała pieczarkę na zewnątrz (patrz zdjęcia).

    4.
    pieczarka - krok 4

    Nafaszerowane pieczarki smażymy na gorącym tłuszczu w pierwszej kolejności od strony kapeluszy, a kiedy bedą miały złoty kolor, wówczas obracamy i smażymy od strony mięsa mielonego.

    5.
    pieczarka - krok 5

    Pod wpływem smażenia, utraty wody i kurczenia się kapelusz pieczarki nie spadnie z mięsa, dzięki czemu całość będzie przypominała grzybek!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    przystawka, mięso mielone, przystawka na ciepło
  • 1 komentarz

Dodane przez: lexi27

lexi27 85

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-31T18:00:08+02:00

460 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »