Pieczarki nadziewane brokułem

4.51 (152 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na rodzinnej imprezie zrobiły furorę.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek
    400 g brokułu
    1 cebula
    75 g szynki
    1 mozzarella
    100 g śmietanki 30 %
    ¼ l mleka
    20 g masła
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki nadziewane brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł dzielimy na różki i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie, nast. miksujemy.
  • 2. Cebulę siekamy, pieczarki oczyszczamy, trzonki kroimy w malutkie kawałeczki, a szynkę w kosteczkę.
  • 3. Cebulę, szynkę i trzonki pieczarek smażymy na złoty kolor, obsypujemy mąką, a następnie dodajemy śmietankę i mleko ciągle mieszając. Doprawiamy przyprawa uniwersalna i pieprzem.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i układamy kapelusze pieczarek, do góry dnem.
    W środku każdego z nich umieszczamy plaster mozzarelli i łyżkę zmiksowanych brokułów.
  • 5. Zapiekamy 35 min w 200 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować