Składniki na tortownicę lub szklane okrągłe naczynie o średnicy 20 cm:
duży słoik pieczarek marynowanych
pęczek szczypiorku
3 jajka
2 duże marchewki
5 średniej wielkości ogórków konserwowych
20dag sera żółtego
duży majonez
4 duże ziemniaki
podwójna pierś z kurczaka
pieprz
przyprawa do gyrosa i kurczaka
puszka kukurydzy
olej
Sałatka jarzynowa pieczarki na tronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 20cm lub inne wysokie( najlepiej szklane ) naczynie wyłożyć szczelnie folią spożywczą.
Jajka, marchewkę, szczypiorek, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pierś z kurczaka usmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka i gyrosa.
Na dno naczynia ułożyć ścisło pieczarki posypać szczypiorkiem a następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki, posmarować cienką warstwę majonezu. Następnie wyłożyć marchewkę i ponownie posmarować majonezem, posypać pieprzem. Kolejno wykładać pierś z kurczaka- posmarować majonezem bez pieprzu, następnie ogórek- warstwa majonezu i pieprz, ogórek- majonez i pieprz, kukurydza- majonez i na końcu posypać obficie żółtym serem.
Przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Należy pamiętać, żeby każdą warstwę warzyw ugniatać.
Komentarze