Pieczarki marynowane

4.34 (362 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 10 osób

Pieczarki w delikatnej zalewie octowej, lepsze niż ze sklepu.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Na 6 słoików o pojemności 750 ml

    3 kg małych pieczarek
    2 średnie marchewki
    1 duża cebula
    6 lisków laurowych
    ziele angielskie
    gorczyca

    Zalewa:

    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    5 łyżek cukru
    1 łyżka soli

    dodatkowo:
    łyżka soli, łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.34 (362 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć dwukrotnie w zimnej wodzie (nie obierać).
    Marchew oczyścić, pokroić w kostkę, gotować 5 minut w osolonej wodzie.
    Cebulę pokroić w półtalarki , sparzyć wrzątkiem.
  • 2. W większym rondlu zagotować wodę z solą i kwaskiem, wkładać pieczarki i gotować 8-10 minut.( ja na 2 litry wody dałam łyżkę soli i łyżeczkę kwasku i wkładałam pieczarki partiami po ok 1 kg )
  • 3. Do każdego słoika włożyć przyprawy, marchew i cebulę, na wierzch gorące pieczarki
  • 4. Składniki zalewy zagotować i wrzącą zalać warzywa , zakręcić, nie pasteryzować.
    Gotowe do spożycia po 3 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować