Pieczarki faszerowane szynką i serem

4.5 (190 ocen)

  • 15 min

Efektowna przekąska, która zaspokoi nawet duży głód.

  • 15 min

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
    100g szynki
    2 średnie pomidory
    3 plastry sera żółtego
    cebula
    sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego
    ząbek czosnku
    pół pęczka koperku
    listki bazylii do dekoracji
    sól, pieprz
    łyżka masła




Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki Szynki Ser

Pieczarki faszerowane szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć.Oderwać nóżki i drobno pokroić.
  • 2. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.Razem z szynką pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na rozgrzane masło, połączyć z posiekaną cebulą i pieczarkami, wymieszać.Smażyć na małym ogniu ok.5 min.aż woda odparuje.Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.
  • pieczarki faszerowane szynką i serem 3. Przygotowany farsz wyłożyć na kapelusze pieczarek.Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Pieczarki obłożyć paseczkami sera żółtego i zapiekać jeszcze 5 minut.
  • 4. Przygotować sos: jogurt naturalny połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  • 5. Faszerowane pieczarki podawać razem z sosem czosnkowym. Danie przyozdobić listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować