Pieczarki faszerowane szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć.Oderwać nóżki i drobno pokroić.
2.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.Razem z szynką pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić na rozgrzane masło, połączyć z posiekaną cebulą i pieczarkami, wymieszać.Smażyć na małym ogniu ok.5 min.aż woda odparuje.Dodać bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.
3.Przygotowany farsz wyłożyć na kapelusze pieczarek.Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Pieczarki obłożyć paseczkami sera żółtego i zapiekać jeszcze 5 minut.
4.Przygotować sos: jogurt naturalny połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
5.Faszerowane pieczarki podawać razem z sosem czosnkowym. Danie przyozdobić listkami bazylii.
Komentarze