Faszerowane pieczarki to łatwa w przygotowaniu przekąska. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach.
60 min
Składniki:
10-12 średnich pieczarek
4 małe ziemniaki (ok. 400 g)
200 g mrożonego szpinaku
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej
Pieczarki faszerowane ziemniakami, szpinakiem i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, odlewam, ugniatam. W garnku rozpuszczam 1 łyżkę masła, wrzucam szpinak, pozostawiam na małym ogniu pod przykryciem aż całkowicie się rozmrozi. Wówczas doprawiam go solą i pieprzem, dodaję 2 wyciśnięte ząbki czosnku, gotuję jeszcze 1 minutę, skraplam odrobiną soku z cytryny, mieszam. Zdejmuję z ognia, odsączam, dodaję do ziemniaków, dodaje również parmezan i odrobinę gałki muszkatołowej, wszystko dokładnie mieszam. Jeśli ziemniaki są suche można dodać do nich trochę masła albo śmietanki do zup. Pieczarki myję, osuszam, usuwam nóżki, lekko natłuszczam kapelusze za pomocą pędzelka. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku oprószam solą i pieprzem. Następnie wypełniam przygotowanym farszem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Komentarze