Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką

4.49 (188 ocen)

Fajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków.

Składniki:

  • Składniki:
    kilka dużych pieczarek (u mnie 5)
    pół pora (obojętnie która część)
    3 jajka na twardo
    100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano
    1 łyżka majonezu
    szczypiorek
    sól, pieprz
    mąka do panierki
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierki
    2 jajka do panierki
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki faszerowane 1. Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz.
  • 2. Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko mieszamy z dodatkiem majonezu oraz szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy upieczone w panierce pieczarki. Dekorujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki Por Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować