Pieczarki faszerowane ryżem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżkę, robiąc tym samym wgłębienie do nadziewania. Nóżki zachować.
2.Pozostałe nóżki zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z obraną marchwią. Dodać posiekane zioła - tymianek i pietruszkę.Wszystko przesmażyć na odrobinie oleju. Przesmażone warzywa wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Farsz wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
3.Farszem nadziewać wcześniej przygotowane kapelusze pieczarek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-10 minut w 180 stopniach.
Komentarze