Pieczarki faszerowane mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jeśli komuś znudzą się tradycyjne gołąbki, to warto nadziewać farszem mięsno-ryżowym lub samym mięsem różne warzywa. Duże pieczarki również świetnie się do tego nadają.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 6 bardzo dużych pieczarek
    ok. 300-350 g mielonej cielęciny
    2 plasterki sera żółtego gouda
    sól
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    czosnek granulowany
    olej

Pieczarki faszerowane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy szybko pod bieżącą wodą. Nie obieramy.
    Usuwamy nóżki. Solimy pieczarki odrobinę w środku.
    Mięso solimy, doprawiamy pieprzem ziołowym i czarnym oraz czosnkiem granulowanym. Nadziewamy środek pieczarek mięsem.
  • 2. Nadziane pieczarki układamy na cienkiej warstwie oleju w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy ok. 45-55 minut na funkcji dolnej grzałki z termoobiegiem. Na koniec po upieczeniu kładziemy na wierzch każdej pieczarki ćwiartkę plastra żółtego sera i trzymamy w piekarniku chwilę - tyle, żeby ser zaczął się rozpuszczać.

Porady

Proponuję podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami - w żadnym razie ze smażonymi, bo wtedy danie będzie za tłuste. Do tego dowolna surówka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy