Pieczarki faszerowane

4.5 (192 ocen)

  • 45 min

Smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 45 min

Składniki:


  • 15 dużych pieczarek
    sól
    4 łyżki startego parmezanu
    2 ząbki czosnku
    papryczka ostra
    100 g prosciutto
    mozzarella
    2 łyżki czarnych oliwek
    kilka suszonych pomidorów z oliwy
    po łyżce świeżych ziół (oregano ,bazylia ,natka)
    łyżka gęstej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki po opłukaniu osuszyłem , wyciąłem korzonki , posoliłem od środka i z zewnątrz.
    Farsz : starty parmezan , drobno posiekany czosnek , posiekaną papryczkę , pokrojoną na drobno szynkę prosciutto , rozdrobniona na drobno mozarellę , posiekane oliwki i suszone pomidory wraz z posiekanymi ziołami wymieszałem w misce. . Dodałem śmietanę i ponownie delikatnie wymieszałem.
    Tak przygotowany farsz odstawiłem na krótko do lodówki. Następnie nałożyłem farsz do pieczarek , tak aby powstał „ kopczyk” . Pieczarki wyłożyłem na blachę z papierem do wypiekania. Rozgrzałem piekarnik do temp. 180 stopni . Zapiekałem ok. 25 minut.
    Podałem na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować