Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy, odrywamy trzonki. Kapelusze lekko solimy i podgrzewamy w mikrofalówce 3 minut na mocy 750 W. Studzimy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
2.Trzonki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, lekko solimy i pieprzmy. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę i 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki. W miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego gorący farsz. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
3.Kapelusze pieczarek napełniamy farszem, układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Z sera wykrawamy 8 kwadratów, układamy na farszu i zapiekamy jeszcze 3 minuty. Posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Porady
Zamiast myć pieczarki, obieram je ze skórki. Dzięki temu nie nasiąkają wodą.
Komentarze