Pieczarki faszerowane

5 (167 ocen)

Pyszne małe co nieco :)

Składniki:

  • 8 dużych zamkniętych pieczarek
    1 mała cebula
    2 plasterki szynki
    1 plasterek sera żółtego
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, odrywamy trzonki. Kapelusze lekko solimy i podgrzewamy w mikrofalówce 3 minut na mocy 750 W. Studzimy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
  • 2. Trzonki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, lekko solimy i pieprzmy. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę i 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki. W miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego gorący farsz. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
  • 3. Kapelusze pieczarek napełniamy farszem, układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Z sera wykrawamy 8 kwadratów, układamy na farszu i zapiekamy jeszcze 3 minuty. Posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Porady

Zamiast myć pieczarki, obieram je ze skórki. Dzięki temu nie nasiąkają wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować