• Pieczarki faszerowane

    Dodane przez: rena123

  • Pyszne małe co nieco :)

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    8 dużych zamkniętych pieczarek
    1 mała cebula
    2 plasterki szynki
    1 plasterek sera żółtego
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz
    zielona pietruszka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pieczarki czyścimy, odrywamy trzonki. Kapelusze lekko solimy i podgrzewamy w mikrofalówce 3 minut na mocy 750 W. Studzimy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.

    2.

    Trzonki i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, lekko solimy i pieprzmy. Dodajemy drobno pokrojoną szynkę i 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki. W miseczce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego gorący farsz. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

    3.

    Kapelusze pieczarek napełniamy farszem, układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut. Z sera wykrawamy 8 kwadratów, układamy na farszu i zapiekamy jeszcze 3 minuty. Posypujemy zieloną pietruszką. Podajemy na ciepło lub na zimno.

  • Rady

    Zamiast myć pieczarki, obieram je ze skórki. Dzięki temu nie nasiąkają wodą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    pieczarki, tania_kuchnia, w_kilka_chwil, przekąska, sylwester, małe co nieco, farsz do pieczarek
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 13 komentarzy
    • czarrna
      2013-05-12T20:58:25+02:00 czarrna
      Uwielbiam faszerowane pieczarki. Zasłodziłam się, więc porywam jedna na zmianę smaku :)
    • rena123
      2013-05-12T21:22:59+02:00 rena123
      Śmacznego :)))
    • rena123
      2013-05-12T21:23:25+02:00 rena123
      Miało być: Smacznego ;)
    • majka190382
      2013-05-12T21:24:45+02:00 majka190382
      Całe wieki nie jadłam pieczarek faszerowanych.moja mam robi rewelacyjne,jutro sie do niej wybieram,rano złożę zamowienie:)))
    • rena123
      2013-05-12T21:27:57+02:00 rena123
      :))) To wrzuć przepis na te mamine pieczarki :)
    • monikaT83
      2013-05-13T06:59:01+02:00 monikaT83
      ja jeszcze pieczarek nie faszerowałam ale muszę koniecznie spróbować:) Twoje tak kuszą mniam:))
    • rena123
      2013-05-13T09:11:02+02:00 rena123
      Dzięki :)
    • majka190382
      2013-05-13T21:19:59+02:00 majka190382
      Reniu,mamine pieczarki sa mamine,wlasnie dzis pochłonęłam hehe sporą ilość:0moja mama faszeruje dodając mięsko mielone,ale Twoje tez napewno pyszne:)pozdrawiam,ja sie za nie nigdy nie zabierałam,jesli kiedys sprobuje odtworzyc przepois mamy,przepis wrzuce
    • rena123
      2013-05-13T21:33:15+02:00 rena123
      Z mięskiem są jeszcze lepsze - te moje to taki pomysł na wykorzystanie pieczarek, które nieroztropnie zakupiłam, a wiadomo - pieczarki nie poleżą... :)
    • Magdalena_Z
      2013-10-07T12:19:38+02:00 Magdalena_Z
      Dziś na śniadanie przygotowałam ten przepis.

      Pieczarki wyszły bardzo smaczne jednak zapiekałam je trochę dłużej, bo po 15 minutach farsz był jeszcze lejący. Ale to może kwestia piekarnika.

      Osobiście na drugi raz nie dałabym szynki, bo wydaje mi się że lepiej smakowały by bez. I np. możnaby zamiast pietruszki na wierzch posypać ziołami :)

      Ale ogólnie polecam ;)
    • Bilcia
      2013-10-07T12:29:58+02:00 Bilcia
      Dziękuję serdecznie za komentarz :)
    • rena123
      2013-10-07T12:35:06+02:00 rena123
      Dziękuję, Madziu :) Twoje pieczarki są śliczne :)))
      Dziękuję za uwagi. Czas pieczenia zależy oczywiście od piekarnika, ale też od wielkości pieczarek. A skład farszu może być dowolny. Ja wtedy miałam akurat szynkę i nam ten zestaw smakował. Ale to oczywiście kwestia gustu.
      Dziękuję za przetestowanie przepisu :) I za garneczek ;)
    • Magdalena_Z
      2013-10-07T16:15:52+02:00 Magdalena_Z
      Nie ma za co ;) Pozdrawiam ;)

Dodane przez: rena123

rena123 614

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-05-12T19:10:04+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii