pieczarki faszerowane

4.5 (155 ocen)

  • 40 min

Pieczarki można faszerować czym popadnie - zawsze smakują wyśmienicie. Będą idealne na przyjmowanie gości np. w karnawale.

  • 40 min

Składniki:

  • duże, twarde pieczarki
    4 do 6 suszonych pomidorów w oleju
    2 łyżki orzechów laskowych
    średnia kulka mozzarelli (100g)
    łyżka oliwy
    oregano
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Od pieczarek oddzielamy nóżki i część wnętrza kapelusza, tak aby można było umieścić jak najwięcej farszu.
  • 2. Nóżki i pozostałości z wnętrza kapelusza kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z oliwą, dusimy kilka minut.
  • 3. Następnie drobno siekamy suszone pomidory, orzechy laskowe oraz pół mozzarelli, po czym dodajemy jeszcze pieczarki i miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę.
  • 4. Uzyskany farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  • 5. Wypełniamy nim kapelusze pieczarek układając na górze małe plasterki mozzarelli, posypujemy oregano.
  • 6. Tak przygotowane pieczarki zapiekać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej oliwą przez około 20-30 minut w temperaturze około 180 – 200 stopni.

Porady

Doskonale komponują się z ryżem do obiadu, albo z bagietką jako przystawka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować