Pieczarki faszerowane

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

robię je gdy tęsknię z wyprawą do lasu na grzybobranie

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dużych pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki posiekanego koperku
    150 g sera żółtego, użyłam Zbójnickiego
    2 ząbki czosnku
    3 - 4 łyżki oleju
    2 - 3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby bardzo dokładnie oczyściłam ręcznikiem papierowym, nie płukałam żeby nie nasiąkły wodą, ale to zależy od tego jak bardzo są brudne. Ja nie obieram kapeluszy ze skórki, ale w tej kwestii szkoły są różne - jak ktoś chce to może sobie obrać i już.

    Odłamałam trzonki przy samym kapeluszu a kapelusze oprószyłam z obu stron lekko solą i ułożyłam blaszkami do dołu na papierowych ręcznikach na ok. 30 - 40 min.. W tym czasie trzonki starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obrałam. Cebulę posiekałam drobno, czosnek przecisnęłam przez praskę. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cebulę a gdy się zeszkliła dosypałam starte trzonki grzybów. Smażyłam mieszając aż z masy odparował nadmiar wody. Doprawiłam solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i odstawiłam aby przestygła. Następnie dodałam do niej jajko, bułkę tartą, koperek i połowę sera - dokładnie wymieszałam. Nakładałam łyżeczką porcje masy do kapeluszy, dość czubato, a wierzch posypałam resztą sera. Pieczarki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam jakieś 20 min., ale to zależy od wielkości pieczarek. Powinny być ładnie zrumienione. Podałam jako przekąskę.

Porady

Kupując wybieraj duże pieczarki - pamiętaj, że podczas pieczenia skurczą się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować