Pieczarki duszone z serem i pomidorkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo lubię to proste danie. Przy obiedzie potrafi urozmaicićkażdego kotleta, ale doskonale sprawdza się również jako dodatek dogrilla oraz makaronu i ryżu.

  • 40 min

Składniki:

  • 10-12 pomidorków
    60 g salami w plasterkach
    około 15 średnich pieczarek
    ½ ostrek papryczki (opcjonalnie)
    4 łyżki tartego parmezanu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    pieprz, sól
    1 cebula

Pieczarki duszone z serem i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WYKONAWCZYNI DANIA 1. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy. Kapelusze kroimy na ćwiartki a
    nóżki na 1 cm kawałki. Cebulkę ,pomidorki kroimy w kosteczkę. Na
    patelni podgrzewamy trochę margaryny i szklimy cebulkę, gdy będzie już
    miała rumiany kolor dodajemy resztę tłuszczu i pieczarki,pomidorki
    Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż z pieczarek wyparuje cała woda.Na
    koniec dodajemy sery i zioła,przyprawiamy soląi pieprzem .Dusimy jeszcze
    kilka minut, by ser się roztopił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy