Pieczarki ala ruskie

0 (0 ocen)

  • 25 min

Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie idealne na wigilijną kolację czy na imprezę jako przystawkę. Danie niedrogie, łatwe i nie wymaga dużo czasu spędzania w kuchni.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg pieczarek o dużych kapeluszach
    2 duże ziemniaki lub kilka mniejszych
    35 dag białego sera
    15 dag żółtego sera
    1 cebula
    szczypiorek
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Pieczarki ala ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W między czasie czyścimy pieczarki i odcinamy trzonki. Obieramy i drobno siekamy cebulę.
  • 2. Następnie bardzo drobno pokrojone trzonki przesmażamy Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę. Ugotowane ziemniaki ugniatamy.
  • 3. Wszystko mieszamy z białym serem i dodajemy posiekany szczypiorek.
    Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy pieczarki serowo-ziemniaczanym farszem.
  • 4. Układamy grzyby w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10 min. Po tym czasie (jak już pieczrki zaczynają się kurczyć i puściły już wodę) posypujemy żółtym serem startym na tarce.
    Zapiekamy aż ser utworzy apetyczną skórkę.

    Smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy