Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie idealne na wigilijną kolację czy na imprezę jako przystawkę. Danie niedrogie, łatwe i nie wymaga dużo czasu spędzania w kuchni.
25 min
Składniki:
1 kg pieczarek o dużych kapeluszach
2 duże ziemniaki lub kilka mniejszych
35 dag białego sera
15 dag żółtego sera
1 cebula
szczypiorek
sól, pieprz
olej do smażenia
Pieczarki ala ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W między czasie czyścimy pieczarki i odcinamy trzonki. Obieramy i drobno siekamy cebulę.
2.Następnie bardzo drobno pokrojone trzonki przesmażamy Pod koniec smażenia dodajemy cebulkę. Ugotowane ziemniaki ugniatamy.
3.Wszystko mieszamy z białym serem i dodajemy posiekany szczypiorek.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy pieczarki serowo-ziemniaczanym farszem.
4.Układamy grzyby w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10 min. Po tym czasie (jak już pieczrki zaczynają się kurczyć i puściły już wodę) posypujemy żółtym serem startym na tarce.
Zapiekamy aż ser utworzy apetyczną skórkę.
Komentarze