Pie z kurczakiem i warzywami

4.47 (170 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W Wielkiej Brytanii mieszkam już 6 lat i coraz częściej gotuję tutejsze kulinarne klasyki. Ostatnio miałam wenę i przygotowałam przepis na angielski pie z kurczakiem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 mniejsza cebula
    pół dużego pora
    2 ząbki czosnku
    10 pieczarek
    2 mniejsze marchewki
    kilka różyczek brokuła
    kilka różyczek kalafiora
    mniejsza cukinia
    opcjonalnie około 2 mniejszych garści przetartego sera (u mnie dojrzały cheddar)
    3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie creme fraiche)
    pieprz
    sól
    ostra papryka w proszku
    garść groszku (u mnie mrożony)
    2 nogi z kurczaka
    garść poszatkowanej natki pietruszki
    drobiowy bulion, można rozpuścić we wrzącej wodzie bulionetkę (u mnie około 600 ml - bulion musi przykryć pozostałe składniki znajdujące się w garnku)
    gotowe ciasto francuskie
    skrobia kukurydziana (lub ziemniaczana)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.47 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Zapiekanki

Pie z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdejmij skórę z nóżek. Natrzyj mięso pieprzem, solą i ostrą papryką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie popatrzyłam na zegarek, więc nie wiem ile czasu mi to zajęło. Z reguły poznaję po zapachu unoszącym się w domu, kiedy mięso może być upieczone.
  • 2. Pokrój pieczarki, pora i cebulę w cienkie paseczki. Przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż wszystko na niewielkiej ilości oleju. Smaż do momentu, kiedy wyparuje cała woda z pieczarek.
  • 3. Dodaj do garnka pokrojone marchewki. Smaż przez kilka minut.
  • 4. Dodaj do garnka cukinię (pokrojoną w plastry) i kalafior. Zalej składniki bulionem. Tak, jak pisałam wcześniej ma przykryć składniki w garnku, więc w zależności od ich ilości możecie potrzebować go więcej lub mniej ode mnie.
  • 5. Mniej więcej na tym etapie powinny być już upieczone nóżki. Wyjmij je z piekarnika i oddziel mięso od kości.
  • 6. Dodaj mięso, groszek i brokuły do garnka. Gotuj około 2 minut. Dopraw danie.
  • 7. Za pomocą łyżki cedzakowej wyłóż do żaroodpornego naczynia warzywa i mięso.
  • 8. Pozostały w garnku płyn zagęść śmietaną, serem i skrobią ziemniaczaną (na moją ilość płynu użyłam dwóch łyżek skrobi, które najpierw wymieszałam z niewielką ilością sosu, a dopiero potem wlałam do garnka). Na tym etapie dodaj natkę pietruszki (ja z rozpędu dodałam natkę wcześniej i niestety straciła swój kolor).
  • pie z kurczakiem 9. Gotuj sos do zagęszczenia i przelej go do brytfanki. Do sosu można dodać odrobinę gałki muszkatołowej.
  • 10. Umieść na naczyniu płat francuskiego ciasta. Na środku zrób dziurę, aby mogła uchodzić z dania para. Przyklej ciasto do brzegów brytfanki i odetnij nadmiar ciasta. Delikatnie natnij ciasto na kształt kratki na całej jego powierzchni.
  • 11. Dowolnie udekoruj wierzch ciasta. Ja wycięłam serca z pozostałego ciasta.
  • pie z kurczakiem 12. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
  • 13. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmij pie z piekarnika, kiedy ciasto francuskie będzie zarumienione.
  • pie z kurczakiem 14. Podawaj na gorąco.

Porady

Na zdjęciach zobaczycie, że wstawiłam na środek dania ceramicznego ptaszka. Ten malutki gadżet pomaga wydostawać się parze ze środka pie, a oprócz tego dodaje urody potrawie. Jeżeli nie posiadacie takiego drobiazgu, to wystarczy na środku ciasta francuskiego wykroić dziurę o średnicy małego kieliszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować