Piccata z halibutem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Moja rybna wersja włoskiego dania

  • 35 min

Składniki:

  • ok. 400 g halibuta lub innej ryby o białym mięsie (filet),
    kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
    1/2 szklanki białego wina,
    3/4 szklanki domowego bulionu rybnego,
    2 łyżki zimnego masła,
    garść zielonych oliwek lub kaparów,
    2 ząbki czosnku,
    biała część pora,
    3 łyżki posiekanego szczypiorku,
    3 łyżki posiekanego koperku,
    sól, pieprz (do smaku)

Piccata z halibutem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę ugotować na parze. Na patelni wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekanego pora, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion, sok z cytryny i zimne masło, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć rybę, oliwki i zioła, krótko podgrzać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy