Piaskowiec jabłkowo - orzechowy

0 (0 ocen)

Ciasto piaskowe z jabłkami i orzechami ziemnymi w karmelu. Wypiek łatwy w wykonaniu, przyjazny dla laika.

Składniki:

  • Ciasto:
    550 g mąki pszennej
    500 g margaryny
    400 g cukru
    6 jajek
    1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    15 g proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    700 g jabłek z komotu (starte na drobnych oczkach tarki)
    400 g orzechów ziemnych w karmelu
    3 łyżki bułki tartej
    cukier do smaku (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Piaskowiec jabłkowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piaskowiec jabłkowo - orzechowy 1. Na ciasto margarynę stopić i wystudzić. Następnie dodać cukier, wbić jajka, wsypać oba opakowania budyniu oraz proszek do pieczenia - zmiksować. Na końcu wsypać mąkę i całość utrzeć na gładką masę. Ciasto przełożyć na blachę (42 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia.
    Jabłka, orzechy oraz bułkę tartą wymieszać. Tak przygotowane nadzienie ewentualnie dosłodzić.
  • Piaskowiec jabłkowo - orzechowy 2. Na przygotowanym surowym cieście rozłożyć jabłka z orzechami.
  • Piaskowiec jabłkowo - orzechowy 3. Piec około 45 min (200 st. C).
    Gotowe ciasto całkowicie wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Jabłka z kompotu można zastąpić świeżymi owocami - wtedy nadzienie należy dosłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kakao Orzechy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować