Piaskowa babka cytrynowa

4.5 (160 ocen)

Ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej – dałam tortową
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag masła
    10 dag margaryny – można dać samo masło, albo samą margarynę
    1 duża cytryna
    masło i bułka tarta do przygotowania foremki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Piaskowa babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i margarynę rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystudzenia. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
  • Babka cytrynowa 2. Całe jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, ubijając, partiami dodałam najpierw przesiane z proszkiem mąki, następnie przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny. Miksowałam jeszcze chwilę do połączenia składników.
  • Babka cytrynowa 3. Tortownicę o średnicy 26 cm z wkładem kominowym wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
  • Babka cytrynowa 4. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 165 stopni z termo obiegiem.
  • Babka cytrynowa 5. Wystudziłam na kratce kuchennej, posypałam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować