Piaskowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest delikatna i łatwo się rozsypuje, ale smakuje wyśmienicie. Piekę ją na każdą Wielkanoc.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 3/4 szklanki mąki tortowej
    ● 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    ● szklanka cukru
    ● kostka masła
    ● duże op. cukru waniliowego
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy

Piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem
    na parze. Dodajemy obie
    mąki, proszek do pieczenia
    i cukier waniliowy. Masło roztapiamy
    i studzimy. Wlewamy
    do ciasta, mieszając. Białka
    ubijamy na pianę, ostrożnie
    mieszamy z ciastem.
  • 2. Formę starannie smarujemy
    tłuszczem i posypujemy
    bułką tartą. Wlewamy ciasto
    i wkładamy do piekarnika.
    Pieczemy godzinę w temperaturze
    180 °C. Upieczoną
    babkę posypujemy cukrem
    pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Komentarze

Podobne przepisy