Piankowy sernik

4.74 (198 ocen)

  • 2 godz.

Sernik- pianka. Najdelikatniejszy jaki jadłam. Jak widać na zdjęciu, ma dziurki jak żółty ser :) Pieczony jest w kąpieli wodnej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mielonego sera białego
    2 jajka
    4 białka
    150 g cukru
    1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

4.74 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Piankowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do sera dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do jednorazowej, aluminiowej formy keksowej o wymiarach 27x8 cm (mierzone po dnie). Foremkę wstawić do prostokątnej formy do pieczenia, wlać (do większej formy) wrzącą wodę (ok. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 55-60 minut. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia można przykryć sernik folią aluminiową, wtedy nie będzie z wierzchu bardzo ciemny. Odstawić do całkowitego ostudzenia sernika. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Sernik można upiec z podwójnej porcji w dwóch foremkach i piec w kąpieli wodnej w jednej dużej prostokątnej formie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Ser biały Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować