Piankowy sernik

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo pyszny deserek na zimno. Pianka na wierzchu wygląda jak wata cukrowa;-) i tak smakuje

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    > 4jajka
    > 4 łyżki cukru
    > łyżeczka proszku do pieczenia
    > 4 łyżki mąki pszennej
    > masa:
    > galaretka brzoskwiniowa
    > 1/2 kg sera białego w wiaderku
    > 25 dag masła
    > 20 dag cukru
    > 4 żółtka
    > pianka:
    > galaretka brzoskwiniowa
    > 4 białka
    > 10 dag cukru
    > skórka z pomarańczy
    > rodzynki

Piankowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać resztę suchych produktów.
    Przelać do formy okrągłej o śr 24 cm.
    Piec około 25 min.
    Galaretkę rozpuścić, ostudzić.
    Masło utrzeć na masę z cukrem i żółtkami. Dodać do masy ser i tężejącą galaretkę i wyłożyć na ostudzony biszkopt.

    Białka ubić , rozpuścić galaretkę, delikatnie połączyć. Gotową piankę wyłożyć. Udekorować rodzynkami i skórką z pomarańczy. Odstawać na 24 godz do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy