Pianka z granatów

0 (0 ocen)

  • 50 min

Walentynki! Święto serc, serduszek i czerwonego koloru. Aby wpasować się w ten klimat w kuchni nie może zabraknąć walentynkowego akcentu.

  • 50 min

Składniki:

  • • 3 białka
    • 2 galaretki wiśniowe
    • 1 szklanka wody
    • 1/2 szklanki syropu z granatów - Grenadine
    • 1 mały owoc granatu

Pianka z granatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Przygotować foremki (4 mniejsze lub 2 większe), dno wyłożyć folią spożywczą, boki posmarować olejem.
    • Rozpuścić galaretki w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
    • Dodać syrop z granatów, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia, mieszając co jakiś czas.
    • Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z tężejącą galaretką.
    • Wlać do foremek i odstawić do lodówki na kilka godzin.
    • Gdy pianka stężeje, cienkim nożem objechać boki foremki i uwolnić piankę.
    • Granat przeciąć na połowę. Wywinąć skórę granatu nad miską, co spowoduje, że ziarenka same zaczną spadać. Resztę ziarenek uwolnić odsuwając białą skórkę w środku.
    • Podawać piankę posypaną ziarnem granatu.

Porady

Jeśli nie macie małych foremek (u mnie małe tortowniczki serduszka z odpinanym bokiem) - można zrobić piankę w małej okrągłej tortownicy i wyciąć serce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy