Pianka z dyni

0 (0 ocen)

Deser jest bardzo smaczny i sycący. Ma piękny kolor i idealnie pasuje na jesienny deser...

Składniki:

  • szklanka mleka,
    szklanka śmietany 18%,
    1 i 1/2 szklanki śmietany 30%,
    850g puree z dyni,
    1 i 1/2 łyżeczki soli,
    2 szklanki cukru cynamonowego,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    6 żółtek,
    2 czubate łyżki żelatyny,
    2 dojrzałe banany,
    łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
    1/2 laski wanilii.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu). Dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać łyżkę ciepłej masy, po czym dodać żółtka do całej masy dyniowej. Gotować na małym ogniu około 4 minut, aż masa zgęstnieje. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać żelatynę, odstawić na 5 minut. Następnie dodać do masy dyniowej wraz z rozgniecionymi na papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
  • 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową. Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki, startą skórką z pomarańczy i odrobiną stopionej czekolady. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż krem zgęstnieje.

Porady

cukier cynamonowy można zastąpić zwykłym cukrem i łyżeczką cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Cynamon Dynia Wanilia Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować