Pianka malinowa z dodatkiem malin w syropie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Deserek idealny na wiosenno letnie dni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 2 szklanki mleka,
    4 łyżki kaszy manny
    32 g cukru waniliowego
    125 ml syropu malinowego,
    2 łyżeczki żelatyny
    2 białka jaj kurzych,
    2 łyżki cukru pudru
    1 słoiczek malin w syropie,
    wafle do lodów do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka malinowa z dodatkiem malin w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier waniliowy rozpuszczamy w mleku. Dosypujemy kaszę mannę .
    Gotujemy razem aż kasza zacznie gęstnieć, cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z ognia i studzimy.

    W metalowej miseczce w łyżce zimnej wody moczymy żelatynę.
    Gdy napecznieje wstawiamy miseczke z nią na garnuszku z gorącą wodą i rozuszczamy nad parą.
    Łączymy żelatynę z syropem malinowym.
    Gdy żelatyna zastygnie zbyt szybko, wstawiamy zpowrotem miseczkę nad parę i mieszamy energicznie by się rozpuściła.

    Międzyczasie ubijamy białka jaj dodając pod koniec ubijania cukier puder.

    Przestudzoną kaszę manne miksujemy dodając powoli syrop z żelatyną .
    Miksujemy na najwyższych obrotach.

    Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i już delikatnie łączymy z kaszą.
    Rozkładamy w pucharkach lub szerokich szklankach ozdabiając malinami w syropie i waflem w kształcie wachlarza.

    Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować