Pianka kawowa

4.49 (180 ocen)

  • 50 min

Ciasto dla wielbicieli kawowych smakołyków:)

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jaja,
    1 szklanka mąki tortowej,
    2 łyzeczki proszku do pieczenia,
    1 szklanka cukru,
    1 łyzka kakao.
    MASA WANILIOWA:
    2 budynie waniliowe z cukrem,
    2 szklanki mleka,
    20 dkg masła lub margaryny.
    MASA KAWOWA:
    2 śnieżki,
    1,5 szklanki mleka,
    0,5 szkl wody
    5 płaskich łyżeczek żelatyny,
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    DO NASACZENIA BISZKOPTU:
    filiżanka osłodzonej kawy z alkoholem.
    DO DEKORACJI:
    starta gorzka lub mleczna czekolada-pół tabliczki
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pianka Kawy

Pianka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka.Powoli dodajemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy.Ciasto wylewamy do blaszki, pieczemy ok 25 minut.
    Ciasto nalezy wystudzić i nasączyć.
  • 2. MASA WANILIOWA:
    Budynie ugotowac na mleku, wystudzić.
    Utrzeć na krem z masłem/maragryną.Wyłożyć na biszkopt.
  • 3. MASA KAWOWA:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić.
    Śnieżki ubić z mlekiem i kawą.
    Dodać żelatynę-lejąc cienką stróżką.
    Wylać na masę waniliową.
    Ciasto posypać startą czekoladą.
    Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować