Pianka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy, lecz czekolada ma być wciąż płynna.
Dodajemy ją do do serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.
Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy serek z czekoladą, kakao, cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.
Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.
Porady
Do pianki możemy dodać 2 łyżki lubionego alkoholu, np likieru kawowego lub rumu.
Komentarze