pianka czekoladowa

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Delikatny łakoć dla amatorów czekoladowych przyjemności :)

  • 60 min

Składniki:

  • spód:
    130 gramów herbatników typu petitki
    240 gramów kremu czekoladowego nutella
    pianka:
    125 gramów mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
    50 gramów gorzkiej czekolady
    400 ml śmietany kremówki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    1 i 1/3 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki wrzątku
    dekoracja:
    150 gramów białej czekolady
    wiśnie kandyzowane
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozkruszamy na proszek, dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej, mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy ciasteczkami, ugniatamy delikatnie, schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy, lecz czekolada ma być wciąż płynna.
    Dodajemy ją do do serka mascarpone, ucieramy energicznie do połączenia składników.
    Śmietankę spieniamy przez około 3 minuty, dodajemy serek z czekoladą, kakao, cukier puder, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę zahartowaną dwiema łyżkami masy i miksujemy krótko.
    Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

    Białą czekoladę ścieramy na drobnych oczkach, posypujemy piankę, następnie na ciasto układamy wisienki.

Porady

Do pianki możemy dodać 2 łyżki lubionego alkoholu, np likieru kawowego lub rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować