Pianka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka zmiksować z cukrem do białości i rozpuszczenia cukru. Dodać obie mąki, miksując na małych obrotach, potem już bez miksera wmieszać proszek do pieczenia i ocet. Wylać do tortownicy o średnicy 28cm (tylko dno natłuściłam i oprószyłam bułką tartą).
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180st. piec 30-40 minut
Ostudzić i przekroić na 2 placki.
Przygotować znów tortownicę, ułożyć na dnie 1 blat biszkoptu, nasączyć sokiem ananasowym.
Następnie ubić śmietanę ze szczyptą soli i dolewać lekko tężejące galaretki wiśniowe. Masę wylać na biszkopt. odstawić do stężenia.
następnie wylać tężejące galaretki truskawkowe i przykryć nasączonym biszkoptem.
Wierzch polałam stopioną białą czekoladą z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Udekorować wg uznania.
Komentarze