PIANKA BISZKOPTOWA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczne ciasto

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PRZEPIS NA BISZKOPT
    4 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka mąki tortowej,
    ¼ szklanka mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz 1 łyżka octu lub soku z cytryny.

    PIANKA
    500 ml śmietany 30%
    2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku+ 8 łyżek soku malinowego
    2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku.

    DEKORACJA
    biała czekolada+ 2-3 łyżki śmietany oraz winogrona
    NASĄCZENIE
    sok anansowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pianka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIANKA BISZKOPTOWA 1. Jajka zmiksować z cukrem do białości i rozpuszczenia cukru. Dodać obie mąki, miksując na małych obrotach, potem już bez miksera wmieszać proszek do pieczenia i ocet. Wylać do tortownicy o średnicy 28cm (tylko dno natłuściłam i oprószyłam bułką tartą).
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180st. piec 30-40 minut
    Ostudzić i przekroić na 2 placki.
    Przygotować znów tortownicę, ułożyć na dnie 1 blat biszkoptu, nasączyć sokiem ananasowym.
    Następnie ubić śmietanę ze szczyptą soli i dolewać lekko tężejące galaretki wiśniowe. Masę wylać na biszkopt. odstawić do stężenia.
    następnie wylać tężejące galaretki truskawkowe i przykryć nasączonym biszkoptem.
    Wierzch polałam stopioną białą czekoladą z dodatkiem 2-3 łyżek śmietany, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
    Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować