Pianka

0 (0 ocen)

Lekkie i puszyste, idealne na niedzielny deser.

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY Z 9 JAJ

    MASA I:
    2 budynie waniliowe
    1/2 l mleka
    margaryna
    cukier puder

    MASA II:
    1/2 l śmietany lub jogurtu naturalnego
    2 galaretki czerwone

    DODATKOWO:
    gorzka czekolada

Pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt ciemny z 9 jaj. Po upieczeniu przekroić go na dwie części w stosunku 1/3 i 2/3. Mniejszą część (1/3) pokruszyć.
  • 2. Mleko zagotować i ugotować budyń, zimny utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać cukier do smaku na końcu dodać pokruszony biszkopt i wymieszać. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
  • 3. Śmietanę ubić. Galaretki rozpuścić w szklance wody i tężejące dodać do śmietany. Wymieszać.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    dolna część biszkopta (2/3) - masa I - masa II (śmietanowa) - wierzch posypać startą gorzką czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy