Phyllo na słodko i wytrawnie.

0 (0 ocen)

Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie.Dzisiaj proponuję pyszne przekąski,

Składniki:

  • 8 arkuszy filo
    8 śliwek suszonych
    8 plastrów marcepana-10dag
    8 daktyli raczej świeżych
    4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej
    1 jajko roztrzepane

Phyllo na słodko i wytrawnie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Phyllo kolaż 1. Arkusze ciasta filo poskładać po dwa, czyli otrzymamy cztery ,podwójne.
    Podzielić na 16 prostokątów.
    Każdą śliwkę owinąć kawałkiem marcepana. Śliwki muszą być miękkie. Jeżeli nie, to podgotować i osuszyć ,albo włożyć na moment do mikrofali.
    Śliwki ułożyć na kawałku filo i zwinąć w cukierek.
    Podobnie postępujemy z daktylami. Każdy daktyl zawinąć w szynkę, położyć na kawałku filo i zawinąć w cukierek. Końce przewiązać nicią kuchenna.
    Cukiereczki przepędzlować jajkiem i piec w temp.180 stop. około 20 min.
    Po lekkim przestudzeniu zdjąć nitki.

Komentarze

Podobne przepisy