Pesto z surowego brokuła

0 (0 ocen)

  • 15 min

Brokuł to nie tylko smaczne i bogate w witaminy warzywo. Posiada właściwości lecznicze, enzym, który zapobiega rakowi. Dlatego warto jeść go na surowo.

  • 15 min

Składniki:

  • 280 g brokuła
    70 g ziaren słonecznika
    20- 30 g parmezanu
    1 ząbek czosnku
    ok. 120 ml oliwy
    sól
    pieprz
    chilli

Pesto z surowego brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania pesto użyłam w łodygi brokuła z dodatkiem dwóch różyczek.
  • 2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 3. Składniki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze robię to po zmiksowaniu wszystkich składników, ponieważ ser jest dość słony.
  • 4. Surowy brokuł ma ostrzejszy smak niż gotowany. Możemy podkreślić go bardziej pieprzem cayenne lub chilli.

Komentarze

Podobne przepisy