Brokuł to nie tylko smaczne i bogate w witaminy warzywo. Posiada właściwości lecznicze, enzym, który zapobiega rakowi. Dlatego warto jeść go na surowo.
15 min
Składniki:
280 g brokuła
70 g ziaren słonecznika
20- 30 g parmezanu
1 ząbek czosnku
ok. 120 ml oliwy
sól
pieprz
chilli
Pesto z surowego brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przygotowania pesto użyłam w łodygi brokuła z dodatkiem dwóch różyczek.
2.Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3.Składniki przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, czosnek i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja zawsze robię to po zmiksowaniu wszystkich składników, ponieważ ser jest dość słony.
4.Surowy brokuł ma ostrzejszy smak niż gotowany. Możemy podkreślić go bardziej pieprzem cayenne lub chilli.
Komentarze