PESTO Z RUKOLI (PESTO alla RUCOLA)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczne, zdrowe, bogate w witaminy i kwas foliowy. Wyśmienite jako sos do ulubionego makaronu lub risotta oraz jako dodatek do pieczywa. Rukola najlepszy i najintejsywniejszy smak ma letem, gdy jest najwięcej słońca. Wykorzystajcie sezon...

  • 15 min

Składniki:

  • 100 g rukoli
    50 g startego sera Parmezan
    20 g orzeszków piniowych
    ok.100 ml oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    gruba sól morska (wersja tradycyjna) lub drobna sól morska (wersja nowoczesna)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pesto

Pesto z rukoli (pesto alla rucola) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. METODA TRADYCYJNA (przy pomocy moździerza).
    W moździerzy rozetrzeć tłuszkiem czosnek z paroma ziarenkami soli. Jak czosnek będzie roztarty dodać orzeszki i dokładnie rozgnieść z czosnkiem. Następnie dodać umyte i osuszone listki rukoli i delikatnie rozcierać okrężnymi ruchami.Gdy będą juz roztarte dodać starty na bardzo drobnej tarce ser i połączyc z resztą składników. Na koniec dodawać cieńkim strumieniem oliwę. Dokładnie połączyć.
  • 2. METODA NOWOCZESNA (za pomocą rozdrabniacza).
    Rozdrabiacz (pojemnik i ostrza) przed użyciem najlepiej schłodzić w zamrażalniku. W ten sposób rukola nie zciemnieje podczas miksowania.
    Dokłądnie umyć rukolę (najlepiej w bardzo zimnej wodzie), dokładnie osuszyć i przełożyć do zimnego rozdrabniacza. Dodać czosnek, orzeszki, szczyptę soli i odrobinę oliwy. Miksować na wolnych obrotach, po chwili dodać starty na bardzo drobnej tarce ser i dokładnie połączyc ciągle miksując. Na koniec wolnym strumieniem dodawać oliwę i połączyć z resztą składników (nie miksować).

Porady

Pesto jest sosem "na zimno". Raczej nie powinno się go podgrzewać. Ewentualnie rozrzedzić gorącą wodą, w której gotowaliśmy makaron. Pesto przechowuje się w zakręconym słoiczku w lodówce przez nie dłużej niz 7 dni. W słoiczku pesto powinno być przykryte ok. 3mm oliwy z oliwek. Pesto można zamrozić, najlepiej w małych porcjach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować