Pesto z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zawsze przyrządzałam zielone pesto czy to z bazylii czy z pietruszki. Dziś pora na wersje pesto w kolorze czerwonym.

  • 40 min

Składniki:

  • - papryka czerwona - 2 szt
    - pomidory - 4 szt
    - oliwa z oliwek
    - suszony czosnek
    - bazylia - 1 łyżka
    - łuskany słonecznik - 3 łyżki
    - parmezan - 1 łyżka
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pesto z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yanm92 1. Warzywa myjemy, kroimy i przekładamy do brytfanny. Warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią i czosnkiem. Wszystko razem mieszamy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut co pewien czas mieszając.
  • image-1sr130e 2. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Upieczone warzywa (wraz z powstałym sosem) przekładamy do miski, dodajemy słonecznik, parmezan i sól. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę i podajemy z makaronem. Kolor i konsystencja pesto może nie jest bardzo zachęcające, ale wierzcie mi...jest pyyyszne:) Smacznego:)

Porady

Do pesto można dodać natkę pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Papryka Parmezan Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować